Olej Arganowy, gdyż to on dziś zagra główną rolę w nowym odcinku (czyt. wpisie). Dlaczego?
Może już o nim słyszałeś, a może z tego artykułu dowiesz się dopiero o jego istnieniu. Faktem jest, że staje się coraz bardziej popularny. Sprawdźmy czy to kolejny „super” produkt z dobrym marketingiem czy faktycznie jest warty uwagi i zastosowania. Z artykułu dowiesz się o jego pochodzeniu, różnicy między olejkiem a olejem, zastosowaniu i korzyściach dla organizmu. Zaczynamy.
Jeszcze trzy miesiące temu całkowicie nie zdawałem sobie sprawy, że w ogóle on istnieje. Kiedy okazało się jednak, że mój dobry kolega otwiera sklep internetowy i będzie sprowadzał ten bliżej nieznany mi produkt, postanowiłem się mu przyjrzeć.
I co ? Okazuje się, że było warto. Nie tylko historia, która związana jest z jego produkcją, ludność która go ręcznie przygotowuje, ale przede wszystkim jego walory zdrowotne. Z tego co zdążyłem się zorientować i z tego co widzę po własnej skórze, jego stosowanie NIE MA ŻADNYCH SKUTKÓW UBOCZNYCH.
Wyjątkowa historia:
Olej Arganowy produkowany jest przez miejscową ludność Maroko. Zwią się oni Berberami (Berberzy). To rdzenna ludność Afryki i Sahary. Najliczniejsza grupa zamieszkuje właśnie Maroko. Pierwsze odkrycia drzew, z których produkowany jest olej sięgają 250 milionów lat wstecz. Południowo-zachodnia część Maroko to jedyny rejon na świecie, w którym występuje drzewo Arganii Żelaznej. Obszar ten jest czysty ekologicznie i wpisany na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Przez Berberów, rdzennych mieszkańców Maroko, drzewo Arganii Żelaznej nazywane jest drzewem życia.
Drzewo to żyje od 125 nawet do 400 lat, a pierwsze owoce wydaje dopiero po 50 latach. Argania przystosowała się do życia na suchych, pustynnych obszarach. Drzewa osiągają wysokość do 10 metrów, mają koronę o średnicy do 14 metrów, zaś ich korzenie w poszukiwaniu wód gruntowych mogą wbić się w piaszczystą glebę na głębokość nawet 50 metrów, hamując tym samym erozję gleby, zapobiegając rozprzestrzenianiu się pustyni. Ich cień daje schronienie strudzonym wędrownikom, a jego owoce miejscowej ludności od setek lat utrzymanie.
Drzewo to obecnie znajduje się pod ochroną UNESCO, choć rośnie dziko na obszarach rozległej równiny obejmującej 2.560.000 ha. Dlatego prawdziwy 100% Olej Arganowy jest jednym z najrzadszych olejów na świecie ze względu na mały rejon uprawy jeśli popatrzymy na skalę światową.
Zbiory:
To z pewnością jedna z najzabawniejszych form, jaką kiedykolwiek widziałeś drogi Czytelniku.
Wiem, wygląda to jak fotomontaż, jednak zapewniam, że zdjęcie jest prawdziwe 🙂
Tysiące cierni chronią arganię przed pożarciem przez zwierzęta, jedynie kozy są w stanie oskubać arganię z liści. Gruba zrogowaciała warstwa w pyskach tych zwierząt chroni je przed skaleczeniem. Z biegiem czasu kozy nauczyły się jeść owoce arganii. Pień arganii jest często poskręcany i sękaty, co pozwala kozom wspinać się na drzewa i zjadać ich liście oraz owoce. (źródło wikipedia)
Proces produkcji/Różne metody tłoczenia:
I tu pojawia się ZASADNICZA różnica. To co zobaczyliśmy powyżej, dziś jedynie sprawdza się dla własnych celów. Dlaczego?
Gdy owoce arganii są zbierane i przynoszone do wiosek, są pozostawiane do wyschnięcia na słońcu przez kilka tygodni. Skorupka owocu arganii zmienia kolor z zielonego na brązowy. Staje się miększa, sucha i łatwa do usunięcia.
Metoda tradycyjna
Produkcją oleju arganowego zgodnie z tradycją, od pokoleń zajmują się marokańskie kobiety. Uzyskanie jednego litra oleju trwa kilkanaście godzin. Z owoców oddziela się osłonkę (owocnię) i przeznacza na paszę a orzechy rozbija się ręcznie przy użyciu dwóch kamieni.
Wyłuskane nasiona, są mielone na kamiennych żarnach z dodatkiem letniej wody. Powstała wskutek tarcia brunatna masa jest ręcznie ugniatana. Wyciśnięta emulsja jest zlewana, olej oddzielony i filtrowany. Wytłoki powstałe po ugniataniu (tzw.” amolu ”), słodzone są miodem i stanowią doskonały dodatek do chleba. Tą samą metodą produkuje się zarówno olej kulinarny jak i kosmetyczny .Jedyna różnica polega na prażeniu nasion przed mieleniem w przypadku oleju spożywczego. Olej zyskuje charakterystyczny delikatny orzechowy smak i zapach. Często aby zwiększyć trwałość oleju dodawana jest sól. Niestety, tak wyprodukowany olej jest bardzo nietrwały i może być używany jedynie przez około 3 miesiące od wytworzenia, po czym zaczyna jełczeć i tracić stopniowo swoje właściwości. Jest to spowodowane mało higienicznymi warunkami rozdrabniania nasion oraz niedokładnym odfiltrowaniem bezwartościowych dla właściwości oleju części stałych. Dlatego tą metodą produkowany jest wyłącznie olej na bieżące potrzeby gospodarstw berberyjskich. Między bajki należy więc włożyć opisy oleju arganowego na portalach aukcyjnych typu „surowy niefiltrowany”, „ręcznie tłoczony” a ich autorów należy traktować jako zwykłych naciągaczy.
Pomimo, że jest to bardzo ciężka praca, kobiety nie wyglądaja na zmartwione. Maja zajęcie i tak zarabiają na życie. Co ciekawe, rosnąca popularność tego niezwykłego oleju wpływa na poprawę warunków życia miejscowej ludności i powoduje spadek bezrobocia.Z jednego orzecha uzyskuje się od 2 do 3 płatków.
Po usunięciu skorupy czas na odzyskanie życiodajnego oleju.
Współczesne metody produkcji oleju arganowego znacznie różnią się od stosowanych przez Berberyjki przez całe pokolenia. Wynika to przede wszystkim ze skali produkcji, ale także ze zwiększonych wymogów sanitarnych i jakościowych stawianych przez odbiorców.
Nowe technologie
Nowe technologie tłoczenia oleju znacznie przyspieszyły proces uzyskiwania oleju a brak dodatku wody i dobra filtracja powodują, że olej dłużej pozostaje zdatny do użycia zachowując swoje cenne właściwości.
Polega ona na wypłukiwaniu oleju z rozdrobnionej miazgi nasion przy użyciu lipofilnych (dosł. lubiących tłuszcz) rozpuszczalników a następnie rozdzielenie powstałego roztworu na olej i rozpuszczalnik. Tak otrzymany olej jest najtańszy, zawiera najwięcej substancji aktywnych ale może być używany jedynie do celów kosmetycznych. Na rynku często nazywany Olejkiem Arganowym
* Metoda tłoczenia na zimno
Obecnie proces samego tłoczenia i filtracji oleju na zimno, odbywa się w specjalistycznych zakładach. Maszyny do produkcji oleju arganowego nie są zbyt zaawansowane, ale zapewniają warunki technologiczne pozwalające zachować wszystkie pożądane właściwości oleju. Jedynym procesem wykonywanym nadal ręcznie jest rozłupywanie skorupy orzechów i wyłuskiwanie nasion, gdyż maszyny w tym przypadku nie sprawdziły się. Często naruszały strukturę owoca, co przekładało sie na duże straty.
Dzięki higienicznym warunkom produkcji i dokładnej filtracji, trwałość oleju, bez dodatku jakichkolwiek substancji konserwujących wynosi 24 miesiące. Olej otrzymywany w taki sposób należy do najwartościowszych na rynku i ma najlepsze działanie terapeutyczne, lecznicze i kosmetyczne.
ZASTOSOWANIE:
1) Olej kosmetyczny
Olej arganowy kosmetyczny jest żółty, ale zdecydowanie jaśniejszy od spożywczego. Nie posiada smaku a jego zapach jest mało wyczuwalny choć bardzo charakterystyczny i trudno go porównać do czegoś innego. Po naniesieniu na skórę niektórym osobom ten zapach przeszkadza a dla innych jest atrakcyjny.
W żadnym wypadku olej nie powinien być kwaskowy, świadczy to o utlenieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych spowodowanych złym przechowywaniem, transportem lub niską jakością oleju (np. bezbarwne opakowanie,wysoka temperatura przechowywania i transportu, źle odfiltrowany olej).Taki olej zawiera znacznie mniej aktywnych składników niż wzorcowy olej arganowy, którego skład poniżej:
Ochrona, Nawilżenie, Regeneracja:
– Skóra: bardzo dobrze się wchłania wnikając do najgłębszych warstw skóry. Dzięki temu realnie i skutecznie regeneruje, odżywia i nawilża. Odmładzając ją w widoczny sposób.
– Włosy: stają się mocniejsze, bardziej elastyczne i lśniące. Jedwabisty połysk i atrakcyjny, naturalny wygląd, dokonuje się poprzez odżywienie i odbudowę włosów oraz ich cebulek.
– Paznokcie: wzmacnia, dzięki temu podnosi ich sprężystość oraz przywraca naturalną odporność na działanie czynników zewnętrznych.
– Zdrowie: wykorzystywany w masażu stawów i mięśni, walki z cellulitem, łagodzenia stanów zapalnych skóry, zmniejszenia i poprawy wyglądu blizn. Przyspiesza gojenie się ran i poparzeń, pielęgnuje skórę niemowląt, w trądziku zmniejsza przebarwienie i odczyny skórne.
2) Olej spożywczy
Olej arganowy spożywczy jest żółtą (czasami z czerwonawym odcieniem) oleistą cieczą o delikatnym zapachu i smaku orzechów. Wzmacnia zmak, wzbogaca o NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe). Kilka kropel dodanych do sałatek, nadaje im niepowtarzalny smak i aromat orzechowy.
Uwaga na podróbki!
Niestety jak to często bywa, wraz ze wzrostem popularności produktu pojawiają się nieuczciwi handlarze i dostawcy.
Jak się wystrzeć trefnego Oleju Arganowego? Z pewnościa warto zapytać czy olej, który chcesz zakupić posiada certyfikaty, które potwierdzają najwyższą jakość, optymalną technologię produkcji, warunki przechowywania czy transportu.
Jednak to już dla wtajemniczonych. Najprostszą techniką, a zarazem gwarancją jakości, jest kupno Oleju w ciemnym opakowaniu. Niestety, ze względu na zwiększone koszta, tylko nieliczni, profesjonalni dostawcy gwarantują takie opakowanie.
Cena:
Ceny wachają się od 20zł za 30 ml (często jest to „olejek”-zmniejszona ilośc właściwości odżwyczwych, dodatek wody) do 60zł za 50ml a nawet 100zł za Olej.
Z rąk do rąk, z ust do ust.
Od wieków Berberowie przekazują sobie drogą ustną informację o działaniu i właściwościach oleju arganowego. Z jakichś powodów, te informacje dotarły i do nas. Pozostając wierny tej tradycji, czyniąc najszczerszą powinność, przekazuję Tobie drogi Czytelniku, że Olej Arganowy istnieje i godny jest Twojej uwagi. Co Ty zrobisz z tą informacją, leży już poza moim zasięgiem.
Serdeczności na drodze nieustannego rozwoju, którego jednym z ważnych elementów jest ZDROWIE i PROFILAKTYKA.
p.s. jeśli powyższy artykuł uważasz za wartościowy, podziel się ze znajomymi klikająć „Lubie to” bądz po prostu go udostępnij.
W artykule wykorzystano informacje za zgodą właścicieli ArganGroup.pl,
nowego sklepu z najczystszym Olejem Arganowym na rynku.